Články

Změny v povinném ručení: Co potřebujete vědět?
18. 04. 2024
Změny v povinném ručení: Co potřebujete vědět?

Na začátku tohoto měsíce vstoupily v platnost nové změny v povinném ručení, které se dotknou nejen majitelů automobilů, ale nově třeba i uživatelů elektrokoloběžek, které v posledních letech vzrostly na popularitě. Přečtěte si, co tato nová legislativa, která by měla zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu, obnáší a koho přesně se změny dotknou.

Celý článek
Jak se bránit po srážce s nepojištěným vozidlem
03. 04. 2024
Jak se bránit po srážce s nepojištěným vozidlem

Setkání s nepojištěným vozidlem na silnici může vést k situaci, která se na první pohled jeví jako komplikovaná a značně stresující. Nicméně, existují kroky a postupy, které vám mohou pomoci tuto nepříjemnou událost zvládnout s co nejmenšími ztrátami. Tento článek vás provede prvními kroky po nehodě, ukáže, jak efektivně uplatnit nárok na odškodnění a poradí, jak se v budoucnu lépe chránit před podobnými situacemi.

Celý článek
Připraveni na nečekané: Jak čelit ztrátě zaměstnání
20. 03. 2024
Připraveni na nečekané: Jak čelit ztrátě zaměstnání

V časech finanční nejistoty a vysoké inflace je ztráta zaměstnání obavou mnohých lidí. Tyto rady vám pomohou, jak být připraveni na všechny možné scénáře, snížit stres spojený s možnou ztrátou práce a vytvořit si pevný základ pro vaši finanční nezávislost v případě nečekaných událostí.

Celý článek
Jak se vyhnout dluhové pasti: Strategie pro správu vašich financí
21. 02. 2024
Jak se vyhnout dluhové pasti: Strategie pro správu vašich financí

V posledních letech Češi dluží bankovním i nebankovním společnostem stále více peněz, přičemž krátkodobé úvěry tvoří většinu nesplacených dluhů, které se blíží hranici 30 miliard korun. V tomto článku se dozvíte osvědčené strategie a praktické rady pro efektivní správu vašich osobních financí. Přečtěte si, jak se vyvarovat nástrahám zadlužení a zlepšit své finanční zdraví.

Celý článek
Příležitosti a výzvy snižování úrokových sazeb hypoték v roce 2024
06. 02. 2024
Příležitosti a výzvy snižování úrokových sazeb hypoték v roce 2024

V roce 2024 přichází na trh s hypotékami zásadní změna, kterou je snižování úrokových sazeb. Tento trend otevírá dveře k novým možnostem pro ty, kteří chtějí refinancovat svou hypotéku, nebo pro nové žadatele, kteří vstupují na trh. V článku se dozvíte, jak se tyto změny mohou dotknout vaší finanční situace a jaké kroky můžete podniknout, abyste využili příležitosti a minimalizovali potenciální rizika.

Celý článek
Životní pojištění v době rostoucích rizik: Jak se efektivně chránit?
24. 01. 2024
Životní pojištění v době rostoucích rizik: Jak se efektivně chránit?

V posledních letech pojišťovny zaznamenávají nárůst úrazů, nemocí a z nich plynoucích úmrtí, což vyvolává otázky ohledně správně nastaveného životního pojištění. Přestože nechceme přivolávat žádné neštěstí, je dobré zamyslet se nad svými pojistnými smlouvami, zda odpovídají vašim individuálním potřebám a poskytují vám dostatečnou ochranu.

Celý článek
Důchody v roce 2024: Jaké změny vás ovlivní?
12. 01. 2024
Důchody v roce 2024: Jaké změny vás ovlivní?

V roce 2024 došlo k několika změnám v systému důchodů v České republice. Ačkoli tyto změny nejsou nijak zásadní, mohou mít určitý dopad na finanční budoucnost každého z nás. Od mírného zvýšení důchodů přes nová pravidla pro předčasný odchod do důchodu až po strategie efektivního plánování – tyto změny mohou ovlivnit, jak se připravujeme na naše stáří. Ať už jste těsně před důchodem, nebo teprve začínáte s plánováním, tento článek vám nabídne cenné informace pro vaši finanční budoucnost.

Celý článek
Novinky v povinném ručení pro rok 2024
04. 01. 2024
Novinky v povinném ručení pro rok 2024

Nový rok 2024 sebou přináší i řadu změn v zákoně o povinném ručení, jejichž účelem je sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice :

NAVYŠUJÍ SE ZÁKONNÉ LIMITY POVINNÉHO RUČENÍ

Dosud je minimální zákonný limit 35/35 milionů korun. To znamená, že se pojišťuje minimálně 35 milionů na újmu na zdraví či smrt a dalších 35 milionů na majetkovou škodu.

Nicméně při dopravních nehodách tato suma častokrát nepokryje všechny náklady, a proto se minimální limit navýší na 50/50 milionů korun. Nehod je sice méně než v minulosti, avšak škody na majetku jsou mnohem vyšší.

Pokud máte v pojistné smlouvě nastaven nižší pojistný limit, nepropadejte panice. Vaše pojišťovna sama minimální limit navýší. Většina pojišťoven sice nehodlá navyšovat cenu, kterou platíte za pojištění, ale některé vám ji navýšit mohou. 

Vaše pojišťovna má povinnost informovat vás o všech změnách, které v souvislosti s vaším pojištěním podnikne, a to v dostatečném předstihu. Nemusíte se proto obávat nečekaných změn, vše se dozvíte včas. 

ODPADÁ POVINNOST VOZIT SEBOU ZELENOU KARTU (POZOR - POUZE V ČR)

Nově se všechny smlouvy povinného ručení musí nahrát do databáze ČKP (České Kanceláře Pojistitelů). Tuto povinnost mají pojišťovny, nikoli vy. Všechny osoby oprávněné požádat o nahlédnutí do vaší zelené karty si mohou ověřit její platnost on-line. Při silniční kontrole tak nemusíte hledat zelenou kartu, policistům bude stačit SPZ.

Tato změna nastane až v červenci 2024, tedy až v polovině letošního roku. Do té doby ji bohužel budeme muset mít stále u sebe.

NOVĚ MUSÍ VOZIDLO POJIŠŤOVAT ŘIDIČ, KTERÝ VOZIDLO VYUŽÍVÁ (PROVOZOVATEL)

Dosud tato povinnost platILA pro majitele vozidla. Nyní se vše změní. Tato změna nastává jak kvůli lepší dohledatelnosti viníka dopravní nehody či dopravního přestupku, tak z důvodu zneužívání bonusů, které pojištění přináší. Právě mladí lidé jsou biti nejvíce, za což si připlácejí. Ze statistiky totiž vyplývá, že více tíhnou k zavinění dopravní nehody než starší generace.

POVINNOST POVINNÉHO RUČENÍ NOVĚ I PRO JINÁ MOTOROVÁ VOZIDLA

Nově se jako motorové vozidlo bude brát vozidlo, jehož hlavním zdrojem pohybu je motor, a zároveň splňuje jedno z následujících kritérií:

  • vozidlo může vyvinout rychlost vyšší než 25 km/h
  • vozidlo váží více než 25 kg a může vyvinout rychlost vyšší než 14 km/h

O jaká vozidla jde ? Pokud vlastníte elektroběžku, malotraktor (zahradní traktůrek) či Segway, jste povinni začít povinné ručení platit. To platí i v případě, že využíváte golfové vozítko či sněžný skútr, rolbu či pracovní stroj, který splňuje kritéria uvedená výše.

I zde, jak již bylo naznačeno, platí výjimka, pokud se svým vozidlem zůstanete na svém soukromém pozemku a nikde jinde s ním jezdit nebudete.

Elektrokolo není motorové vozidlo, protože musíte šlapat, aby se pohybovalo.

REKAPITULACE TOHO NEJDÚLEŽITĚJŠÍHO:

Změny se dotknou převážně řidičů, kteří si vybrali nejnižší limit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Někteří mohou zaznamenat vyšší částku na pojištění, u většiny se ale nic nezmění. Nové minimum pojištění vozidla, ať už pro případ ublížení na zdraví či újmě na majetku, bude nově činit 50 milionů korun českých.

Pojištění nově nebude hradit majitel vozu, tato povinnost připadá na člověka, který vozidlo dlouhodobě využívá, a to i v případě potomka, který jezdí autem svých rodičů. Jedná se o ulehčení práce policejních složek i pojišťoven samotných.

Nově budete mít povinnost pojistit si motorová vozidla, která jste dříve mít pojištěna nemuseli. To platí pro většinu elektrických koloběžek, ale také pro zahradní traktory, s nimiž vjedete na veřejnou komunikaci.

Pokud své vozidlo zaparkujete na nevhodném místě, pravděpodobně se vzniklá škoda vyplatí z vaší pojistky. 

A od druhé poloviny příštího roku již nebudete muset mít zelenou kartu u sebe, pokud cestujete v rámci České republiky.

 

A chcete-li něco ušetřit, zjistit, která pojišťovna je pro vás nejlepší, nebo získat další informace - kontaktujte nás.

Celý článek
Změny v penzijním spoření v roce 2024
02. 01. 2024
Změny v penzijním spoření v roce 2024

Jaké hlavní změny v penzijním spoření nastávají?

-
Zvýšení minimální úložky pro nárok na státní příspěvek na 500 Kč měsíčně
- Nárůst nejvyššího státního příspěvku na 340 Kč měsíčně
- Prodloužení minimální doby spoření na 10 let
- Vyšší daňové úlevy – od základu daně půjde odečíst až 48 tisíc Kč
- Ukončení státního příspěvku pro osoby pobírající starobní důchod

 

Změna výše státního příspěvku


Hlavním cílem změn je motivovat občany, aby si na důchod odkládali více peněz a to zatraktivnění penzijního spoření, například zvýšením státního příspěvku. Doteď klienti mohli získat od státu maximální příspěvek ve výši 230 Kč za měsíc. Od 1. července 2024 se maximální státní příspěvek zvýší na 340 Kč. Dosáhnou na něj klienti, kteří si na penzijní spoření odloží měsíčně alespoň 1 700 Kč.


Aktuálně na státní příspěvek lze dosáhnout už od úložky 300 Kč měsíčně. Od července se minimální úložka, na níž se státní příspěvek vztahuje, zvýší na 500 Kč. Při odkládání této úložky vám stát přispěje 100 Kč. V tabulce naleznete porovnaní výši příspěvků u několika základních scénářů.


Státní příspěvek a povinná doba spoření


Změny ovlivňují také možnosti, kdy vybrat naspořené peníze. Dosud se u doplňkového penzijního spoření uplatňovalo tzv. pravidlo 60/60. Pro výběr peněz jste museli:


• dosáhnout 60 let,
• spořit alespoň 60 měsíců (5 let).

Pravidlo 60 let věku zůstává, nicméně minimální doba spoření se prodlužuje na 120 měsíců, tedy 10 let. Pokud klient peníze vybere dříve, o státní příspěvek přijde. Nové podmínky platí pro všechny smlouvy uzavřené po        1. lednu 2024. U dříve podepsaných smluv se pravidla nemění.


Státní příspěvek a odchod do důchodu


Od 1. července 2024 nebudou státní příspěvek dostávat lidé, kterým stát vyplácí starobní důchod. Nárok na příspěvek zanikne ve chvíli, kdy občané začnou pobírat penzi. Hlavním předmětem kritiky je zpětná platnost normy – o bonus totiž přijdou i ti, kteří k polovině roku 2024 nezavrší minimální dobu spoření a ukládání peněz ukončí.Do špatné situace se mohou dostat lidé, kteří do doplňkového penzijního spoření přestanouukládat peníze po méně než dvou letech. V takovém případě by nezískali ani odbytné, tedy částku vyplácenou při vypovězení smlouvy.


Souběh smluv PP a DPS


Další změnou, kterou rok 2024 přinese, je možný souběh smluv penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření.
• Penzijní připojištění (PP) si občané mohli sjednat do roku 2013. Peníze jsou v tomto typu penzijka investovány velmi konzervativně a v praxi neporáží inflaci. Řada lidí v transformovaných fondech však zůstává, protože zde platí garance nezáporného zhodnocení. V nejhorším případě na konci spoření získáte částku, kterou jste do penzijního připojištění vložili.
• Doplňkové penzijní spoření (DPS) je produkt, který penzijní připojištění nahradil. Přinesl výběr z několika investičních strategií, přičemž ty rizikovější slibují vyšší výnosy. Došlo také ke zrušení garance nezáporného zhodnocení.
Od ledna 2024 bude umožněna paralelní účast v PP i DPS. Lidé tak mohou PP přerušit a spolehnout se na garanci nezáporného zhodnocení u uložených peněz. Zároveň si smí založit DPS, kde lze získat vyšší zhodnocení nových úspor.


Daně a daňové odpočty


Zvýšení maximální úložky pro nárok na státní příspěvek ovlivní daňové odpočty. Dosud si mohli občané od základu daně za penzijní spoření odečíst nejvýše 24 tisíc Kč ročně. Stejná částka byla vyhrazena pro životní pojištění. Tyto limity se v roce 2024 spojí do jednoho společného limitu ve výši 48 tisíc Kč. Do limitu pro daňové odpočty se kromě penzijního spoření a životního pojištění počítají i pojištění dlouhodobé péče a dlouhodobý investiční produkt. Výše maximální daňové úlevy činí při sazbě daně 15 % 7 200 Kč. Dosáhnou na ni osoby, jež na penzijní spoření každý měsíc odešlou 5 700 Kč. Aktuálně je maximální výše daňové úlevy 3 600 Kč při měsíčním vkladu 3 000 Kč.

Další změny v penzijním spoření


Zákon nově umožní penzijním společnostem vytvořit tzv. alternativní fond. Jeho prostřednictvím mohou lidé investovat do oblastí, které v rámci penzijního spoření dosud nebyly dovolené. Jedná se například o:


• nemovitosti,
• kryptoměny,
• private equity,
• komoditní deriváty,
• práva duševního vlastnictví,
• dopravní infrastrukturu.

V alternativním fondu se díky volbě odlišných aktiv dají potenciálně očekávat vyšší výnosy, pochopitelně za cenu zvýšeného rizika. S nabytím účinnosti novely dále zaniká možnost čerpat penzi z části prostředků při současném zachování aktivní smlouvy. Měsíční výplaty se od ledna 2024 pojí pouze s čerpáním všech naspořených prostředků.
Další změny se týkají dětských smluv. Mladí klienti si u penzijní společnosti dále mohou zažádat o částečné odbytné, tedy vyplacení části naspořených peněz. Od nového roku na to získají více času – 24 měsíců od dovršení 18 let.

Celý článek

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení