Novinky v povinném ručení pro rok 2024

Novinky v povinném ručení pro rok 2024

Nový rok 2024 sebou přináší i řadu změn v zákoně o povinném ručení, jejichž účelem je sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice :

NAVYŠUJÍ SE ZÁKONNÉ LIMITY POVINNÉHO RUČENÍ

Dosud je minimální zákonný limit 35/35 milionů korun. To znamená, že se pojišťuje minimálně 35 milionů na újmu na zdraví či smrt a dalších 35 milionů na majetkovou škodu.

Nicméně při dopravních nehodách tato suma častokrát nepokryje všechny náklady, a proto se minimální limit navýší na 50/50 milionů korun. Nehod je sice méně než v minulosti, avšak škody na majetku jsou mnohem vyšší.

Pokud máte v pojistné smlouvě nastaven nižší pojistný limit, nepropadejte panice. Vaše pojišťovna sama minimální limit navýší. Většina pojišťoven sice nehodlá navyšovat cenu, kterou platíte za pojištění, ale některé vám ji navýšit mohou. 

Vaše pojišťovna má povinnost informovat vás o všech změnách, které v souvislosti s vaším pojištěním podnikne, a to v dostatečném předstihu. Nemusíte se proto obávat nečekaných změn, vše se dozvíte včas. 

ODPADÁ POVINNOST VOZIT SEBOU ZELENOU KARTU (POZOR - POUZE V ČR)

Nově se všechny smlouvy povinného ručení musí nahrát do databáze ČKP (České Kanceláře Pojistitelů). Tuto povinnost mají pojišťovny, nikoli vy. Všechny osoby oprávněné požádat o nahlédnutí do vaší zelené karty si mohou ověřit její platnost on-line. Při silniční kontrole tak nemusíte hledat zelenou kartu, policistům bude stačit SPZ.

Tato změna nastane až v červenci 2024, tedy až v polovině letošního roku. Do té doby ji bohužel budeme muset mít stále u sebe.

NOVĚ MUSÍ VOZIDLO POJIŠŤOVAT ŘIDIČ, KTERÝ VOZIDLO VYUŽÍVÁ (PROVOZOVATEL)

Dosud tato povinnost platILA pro majitele vozidla. Nyní se vše změní. Tato změna nastává jak kvůli lepší dohledatelnosti viníka dopravní nehody či dopravního přestupku, tak z důvodu zneužívání bonusů, které pojištění přináší. Právě mladí lidé jsou biti nejvíce, za což si připlácejí. Ze statistiky totiž vyplývá, že více tíhnou k zavinění dopravní nehody než starší generace.

POVINNOST POVINNÉHO RUČENÍ NOVĚ I PRO JINÁ MOTOROVÁ VOZIDLA

Nově se jako motorové vozidlo bude brát vozidlo, jehož hlavním zdrojem pohybu je motor, a zároveň splňuje jedno z následujících kritérií:

  • vozidlo může vyvinout rychlost vyšší než 25 km/h
  • vozidlo váží více než 25 kg a může vyvinout rychlost vyšší než 14 km/h

O jaká vozidla jde ? Pokud vlastníte elektroběžku, malotraktor (zahradní traktůrek) či Segway, jste povinni začít povinné ručení platit. To platí i v případě, že využíváte golfové vozítko či sněžný skútr, rolbu či pracovní stroj, který splňuje kritéria uvedená výše.

I zde, jak již bylo naznačeno, platí výjimka, pokud se svým vozidlem zůstanete na svém soukromém pozemku a nikde jinde s ním jezdit nebudete.

Elektrokolo není motorové vozidlo, protože musíte šlapat, aby se pohybovalo.

REKAPITULACE TOHO NEJDÚLEŽITĚJŠÍHO:

Změny se dotknou převážně řidičů, kteří si vybrali nejnižší limit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Někteří mohou zaznamenat vyšší částku na pojištění, u většiny se ale nic nezmění. Nové minimum pojištění vozidla, ať už pro případ ublížení na zdraví či újmě na majetku, bude nově činit 50 milionů korun českých.

Pojištění nově nebude hradit majitel vozu, tato povinnost připadá na člověka, který vozidlo dlouhodobě využívá, a to i v případě potomka, který jezdí autem svých rodičů. Jedná se o ulehčení práce policejních složek i pojišťoven samotných.

Nově budete mít povinnost pojistit si motorová vozidla, která jste dříve mít pojištěna nemuseli. To platí pro většinu elektrických koloběžek, ale také pro zahradní traktory, s nimiž vjedete na veřejnou komunikaci.

Pokud své vozidlo zaparkujete na nevhodném místě, pravděpodobně se vzniklá škoda vyplatí z vaší pojistky. 

A od druhé poloviny příštího roku již nebudete muset mít zelenou kartu u sebe, pokud cestujete v rámci České republiky.

 

A chcete-li něco ušetřit, zjistit, která pojišťovna je pro vás nejlepší, nebo získat další informace - kontaktujte nás.

tým FINWIN servis
Autor: tým FINWIN servis

Finanční služby propagované a nabízené na tomto webu poskytuje společnost FINWIN servis s.r.o. a zde uvedení poradci jako fyzické osoby, kteří jsou v oblasti:

  • pojištění registrovaní podle zákona č. 38/2004 Sb. jako podřízení pojišťovací zprostředkovatelé pojišťovacího agenta,
  • investic a doplňkového penzijního spoření podle zákona č. 256/2004 Sb. jako vázaní zástupci investičního zprostředkovatele,
  • spotřebitelských úvěrů podle zákona č. 257/2016 Sb. jako vázaní zástupci samostatného zprostředkovatele spotřebitelského úvěru,

společnosti SAB servis s.r.o., IČO: 24704008, se sídlem Praha 1 - Nové Město, Jungmannova 748/30, PSČ 11000. Tuto skutečnost je možné ověřit v Seznamu regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu České národní banky na http://www.cnb.cz/cnb/jerrs, kde také najdete aktuální podrobnosti o registraci a jejím rozsahu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení